Banner jbl trainingen
Leuk Nieuws juli 2010
cartoon

Column

De volgende stap

Om verder te komen, kan het goed zijn om een volgende stap te zetten. Soms zijn die stappen heel praktisch. Onze (Anthony Sinke en Ida Baas) volgende stap was het samenvoegen van The Leadership Factory en JBL trainingen. Het resultaat is de JBLT Groep. Dit is onze nieuwe eerste nieuwsbrief. Daarmee houden we je op de hoogte van de mogelijkheden die wij bieden om jezelf en je organisatie te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door onze gecertificeerde NLP opleidingen, leiderschapstrainingen, teamtrainingen, systemisch werken of individuele coaching. Want ook werken aan je persoonlijke ontwikkeling doe je stap voor stap. De volgende stap zetten is eigenlijk heel makkelijk. En leuk! De ervaring leert: als je die éne stap zet, volgen er meer en dat gaat bijna automatisch. En dan zou die stap zomaar een flinke 'sprong' kunnen blijken te zijn.

Hakt u steen?

Van The Leadership Factory

Lang geleden en hier ver vandaan loopt een reiziger langs een bouwplaats en spreekt een bouwvakker aan die steen aan het hakken is. De reiziger vraagt aan de man wat hij aan het doen is. De man antwoordt: "ik ben steen aan het hakken, dat ziet u toch?" De reiziger loopt een stukje verder en spreekt een volgende bouwvakker aan die ook steen aan het hakken is. Ook aan deze man vraagt hij: "Wat bent u aan het doen?" De bouwvakker antwoordt: "Ik ben een kathedraal aan het bouwen."
Een voorbeeld uit de praktijk van The Leadership Factory: het MT van een goedlopend bedrijf heeft het gevoel dat er ‘iets’ mist en dat het beter kan. Ze zijn toe aan een volgende stap en weten nog niet welke. Tot het moment dat zij zich individueel gaan herinneren wat ook alweer het effect van hun werk is en waarom ze het ook alweer doen. Op het moment dat zij zich weer opnieuw gaan verbinden met hun bijdrage aan het grotere geheel, dat verder reikt dan winstcijfers en tevreden aandeelhouders, heeft elke volgende stap de uitwerking van een grote sprong. En de eerste stap die dit MT heeft gezet is het inspireren van de teamleden en ieder te herinneren aan zijn individuele bijdrage aan dat grotere geheel. Het is geweldig als iedereen in uw organisatie weet wat het uiteindelijke doel is. Zodat iedereen steen kan hakken en ook aan de kathedraal bouwt. Dan kan het zomaar zijn dat de reiziger bij een derde bouwvakker komt en ook aan hem vraagt wat hij aan het doen is. Het antwoord zou kunnen zijn: “ik bouw een inspirerende plek waar mensen zichzelf kunnen vinden.”
Meer weten? Klik dan
hier

De kracht van NLP bij het nemen van een volgende stap

vanuit NLP gezien

NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) biedt inzichten en technieken die je ondersteunen in het nemen van een volgende stap. Eén van die technieken is het Outcome model. Het mooie daarvan? Het woord ‘Outcome’ geeft het al aan: het komt uit! Het Outcome model is géén stappenplan; het is wél een concreet geformuleerde eerste stap. Als je die eenmaal hebt gezet, dan komen de volgende stappen vanzelf!
Hoe doe je dat? Stel je datgene wat je wilt bereiken heel gedetailleerd voor. Maak er als het ware een beeld van. Bevalt dat? Stap dan eens in dit beeld en beleef het alsof het er al is. Wat brengt het je? Vraag je vervolgens af: wat heeft mij voorheen tegengehouden om dit te bereiken? Het gaat hier vooral om hoe je jezélf hebt tegengehouden. Aangezien elk mens alle vermogens in zich heeft om zijn doelen te bereiken kun je je afvragen welke vermogens je in gaat zetten om met deze hindernissen om te gaan. Zie jezelf de vermogens (bijvoorbeeld durf, daadkracht, geduld, zelfvertrouwen, rust, etc.) inzetten in het beeld dat je hebt gemaakt van de gewenste ervaring. Stap in het beeld en geniet. Wat is de allereerste stap die je echt gaat zetten?
Klik
hier voor meer informatie over NLP. Want de volgende stap zet je natuurlijk zélf!

Coaching

Een personal coacht laat jou het beste uit jezelf halen!

Milton Erickson, een befaamde psychotherapeut, zei ooit: 'ieder mens heeft de hulpbronnen om zijn doelen te bereiken'. Hij was er van overtuigd dat we onbewust weten hoe te denken, te voelen en te handelen.
Sta je voor een volgende stap, zoals een carrièremove, een verandering in levensstijl, nieuwe overtuigingen? Om de stappen niet alleen helder te krijgen, maar ook echt te zétten, kan een personal coach de juiste facilitator zijn.  Ook wij zijn er net als Erickson van overtuigd dat we dus zelf alle antwoorden en alle vermogens hebben om onze doelen te bereiken. En soms kan het zijn dat je even 'vergeet' om contact te leggen en te onderhouden met je onderbewuste en je eigen wijsheid. Een personal coach kan je op weg helpen om je eigen weg weer te vinden. Hij helpt je om vanuit je eigen kracht de volgende stap(pen) te zetten.
Meer informatie over Personal Coaching vind je hier.

Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Vul dan het afmeldformulier in.