Banner jbl trainingen
Er is altijd een andere keuze mogelijk januari 2012
cartoon

Column

Steven Koffie

Toen ik vanmorgen opstond, voor weer een glansrijke dag als Directeur Operationele Operatiën van de Afdeling Schoeisel & Onderbeenbedekking van een grote, beursgenoteerde productieonderneming met veel personeel, had ik een knagend gevoel. Op zich liep het lekker (sorry, grapje van de werkvloer), maar ik liep toch regelmatig tegen dezelfde blokkades aan. Gemiste deadlines, miscommunicatie... Dat leverde vaak klaagdagen op. Daar zijn we met z'n allen erg goed in. Ik zeker. Het is de 'schuld van de baas', die tegendraadse collega werkt niet mee, de klant stelt te hoge eisen, 'het gaat pas goed wanneer...' en dan volgt er een heel rijtje voorwaarden... Ik voel me slachtoffer van de externe omstandigheden. En alles zit altijd tegen. Wat kan ik er aan doen? Niks toch?
Tot vandaag. Weg met het slachtofferschap. Weg met het afschuiven. Weg met de reactiviteit. Ik beslis zelf wat ik wil, wat ik zie en hoe ik me voel. Wat een vrijheid! In sommige delen van de wereld moeten ze vechten voor alle vormen van vrijheid. Fysieke vrijheid. Persvrijheid. Vrijheidvan meningsuiting. En ook keuzevrijheid. Dus waarom zou je geen gebruik maken van de waardevolle vrijheid om je eigen keuzes te maken? Ik ga het vanaf nu gewoon doen. Dan heb ik iedereen bij de veter. Wie de schoen past, trekke hem aan. Hoe het loopt? Vast veel lekkerder. Ik houd u op de hoogte.


Steven Koffie
Directeur Operationele Operatiën van de afdeling Schoeisel & Onderbeenbedekking van een grote beursgenoteerde productieonderneming met veel personeel.


Column door Robert Jan Schinkel,
Cartoon van Peter van de Wiel
Steven Koffie is te volgen op twitter @stevenkoffie 

7 eigenschappen van Covey

achterhaald of actueel?

In 1989 geschreven en vandaag op plaats 19 in de managementboeken top 100. Nog veel gekocht (en gelezen mag ik hopen). 11 jaar geleden begon ik, Ida Baas, met The Leadership Factory met trainingen over de 7 eigenschappen van effectief leiderschap. In de jaren daarna is vooral eigenschap 1 (wees proactief) teruggekomen in elke training, elke coaching en elke opleiding die ik gaf. Wees proactief, ofwel "je hebt altijd een keuze' is het basismotto. Covey zegt: "Er is een stimulus waar jij respons op geeft en tussen die twee zit ruimte waarin jij jouw respons kunt kiezen". Prachtig gezegd, mooi inzicht. Je zou geloven dat iedereen dat ondertussen wel weet en heeft geïntegreerd.
Maar helaas stappen we nog regelmatig in de reactieve valkuil door het probleem of de oplossing buiten onszelf te leggen. "De markt zal wel veranderen, je collega lost het wel op, je medewerkers gaan het nu eindelijk eens doen, je partner verandert echt wel een keer, de politiek wordt wakker of de wereldvrede wordt eindelijk bereikt". Niets menselijks is ons vreemd, toch?
Dat we uiteindelijk echt zelf eigenaar zijn van onze gedachten, onze herinneringen, onze overtuigingen en waarden, onze stemming, onze houding en ons gedrag is hoopgevend. Alleen dán ben je in staat om het ook echt zelf te veranderen. En dat is goed nieuws! Ik denk dat de 7 eigenschappen van effectief leiderschap nog steeds actueel zijn. En dat we ons nog bewuster mogen zijn dat we oogsten wat we zelf zaaien!
Dit jaar 2012 willen we graag aandacht besteden aan alle 7 eigenschappen van effectief leiderschap: 1 per nieuwsbrief. Met daarin tips, overdenkingen en natuurlijk ook mogelijke handreikingen. De eerste tip: maak er je overtuiging van dat er altijd een andere keuze mogelijk is!

Workshop om de 7 eigenschappen te integreren

een 4-daags programma op 2-3 april en 24-25 mei 2012

Jarenlang is dit programma van The Leadership Factory alleen als incompany training beschikbaar geweest. Vorig jaar november was het voor het eerst weer als open inschrijving voor iedereen toegankelijk. Deze open inschrijving is onstaan vanuit de alliantie met Stratos BV. In het voorjaar staat de nieuwe workshop/training gepland. In deze training van 2 x 2 dagen leer je de 7 eigenschappen en ontdek je welke patronen van jouzelf ondersteunend zijn en welke patronen de moeite waard zijn om doorbroken te worden. Wij reiken jou de mogelijkheden aan om je patronen en dus je gewoontes echt te doorbreken. Ook omdat we méér doen dan de 7 eigenschappen alleen. We gebruiken o.a. methodieken vanuit NLP, SchaduwIntegratie en systemisch werken die aanvullend en verdiepend zijn op de 7 eigenschappen van Covey.
Kijk op onze site voor meer informatie.  
En wil je deze training liever in de incompany variant, neem dan graag contact met ons op om af te stemmen.

NLP als middel om je proactiviteit te verhogen

gegarandeerd resultaat

Bij uitstek is NLP het middel om je proactiviteit te verhogen. De kracht van de methode is dat je echt je eigen patronen leert herkennen en erkennen en dat je handvatten aangereikt krijgt om je patronen een andere structuur te geven en tot andere actie over te gaan. Soms denkt men wel dat NLP alleen een communicatietraining is, bedoeld om beter met anderen te communiceren. Ik zou zeggen; dat is het ook! En het is veel meer dan dat. Je gaat echt ontdekken waar je invloed op hebt en hoe je die invloed kunt vergroten. Je gaat veel meer vertrouwen op je eigen kunnen en alle mogelijkheden die je in je hebt. Het vergroten van je eigen kracht noemen we dat.
Op 25 april 2012 start de eerstvolgende NLP Practitioner opleiding. Op een heerlijke plek in Valkenswaard. Wil je eerst meer informatie? Kom op 14 februari of 8 maart naar de gratis informatieavond of maak een persoonlijke afspraak met ons.

NLP Master

dé vervolgtraining voor persoonlijk leiderschap

Eén van onze trainers noemde Milonga (de plaats waar onze NLP Master opleiding wordt gegeven) een echte 'holding environment'. En zo ervaren wij (trainers en deelnemers) deze locatie. Deze omgeving draagt bij aan het leerproces, voor ons een zeer belangrijk element. We nemen je mee over de grens, letterlijk en figuurlijk, om je leiderschap ten volle te ontdekken en te ontwikkelen. De NLP Master beweegt zich op de niveaus van overtuigingen & waarden, identiteit en missie.

Click2Develop

Een nieuw product in de alliantie met Stratos

Om het eigenaarschap en leiderschap in organisaties soepel en op maat te versterken heeft Stratos een uniek nieuw product op de markt gebracht: Click2Develop. Het eigentijdse zusje van Stratos dat zich richt op Kernachtig Coachen, Kernachtig Trainen en Kernachtig Meten. Binnen de context van je bedrijf met een op maat gemaakte site en aangepast aanbod voor jouw organisatie. Er is op Click2Develop dus voor elke medewerker wat te kiezen en het blijkt dat mensen dat willen. Als The Leadership Factory zijn wij er trots op om de "kernachtig trainen" producten voor Click2Develop te ontwikkelen en uit te voeren.
Neem een kijkje op de preview site en nodig ons gerust uit om te komen praten.Deze nieuwsbrief is een uitgave van The Leadership Factory en JBL trainingen.
Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Vul dan het afmeldformulier in.